Historien om ULDALL (Uldalls Jernstøberi) har rødder tilbage til den danske besættelsestid, hvor Magnus Uldall, en ung og håbefuld mand, søgte læreplads som smed, men fandt i stedet muligheder i støberiernes verden.
I 1940 var støberier talrige, og enhver by med respekt for sig selv havde et jernstøberi, heriblandt Vejen og dens omegn med hele tre støberier.

Læs hele historien her:

ULDALL i dag
2002
1980'erne
1960'erne
1949
1944
Close Open ULDALL i dag

En moderne og ansvarlig produktionsvirksomhed

Med kontinuerlige investeringer i bæredygtighedstiltag har jernstøberiet formået at forblive en integreret del af af den oprindelige adresse på Søndergade i Vejen, samtidig med at det har udviklet sig til en moderne og ansvarlig produktionsvirksomhed.

I dag beskæftiger ULDALL ca. 60 medarbejdere og producerer årligt mere end 1.400 tons støbejern. Virksomheden er en vigtig spiller i branchen, drevet af dedikationen fra sine "rigtige jernmænd".

 
_24A1809 web
Close Open 2002

2002
En del af BIRN Group

BIRN i Holstebro, der er en af Nordeuropas største støberikoncerner, overtog aktiemajoriteten i ULDALL, hvilket accelererede moderniseringen af produktionen og styrkede virksomhedens miljømæssige forretningsmodel.

 
Facade
Close Open 1980'erne

1980'erne
Generationsskifte

Magnus Uldall overlod stafetten til sin søn, Jens Aage Uldall, der med sin uddannelse som håndformer og maskiningeniør fortsatte med at udvikle virksomheden. Under hans ledelse blev det til Danmarks største håndformeri.

 
_24A1892 web
Close Open 1960'erne

1960'erne
Byudvikling og ekspansion

I 1960'erne nærmede bygrænsen sig fabrikken, og trods dens oprindelige beliggenhed i landzone fortsatte ULDALL sin udvidelse og vækst.

 
Historisk billede - ULDALL_luftfoto
Close Open 1949

1949
Ny teknologi og udvikling

Installationen af en ny kupol-ovn i 1949 markerede en teknologisk opgradering, der gjorde det muligt at smelte jern, hvilket styrkede fabrikkens position og fokus på jernstøbning.

(Billede udlånt af Vejen Miniby)

 
Historisk billede - smeltning af jern
Close Open 1944

1944
Grundlæggelsen af Vejen Metalvarefabrik

Grundlæggelsen af Vejen Metalvarefabrik
Magnus Uldall, en ægte jernmand, grundlagde Vejen Metalvarefabrik med tilladelse til at indsamle ødelagt krigsmateriel til genanvendelse. Denne initiativrigdom førte til etableringen af fabrikken og støberiet, der senere voksede sig stort og senere blev til et jernstøberi.

(Billede udlånt af Vejen Miniby)

 
Historisk billede - 1944 Vejen Metalvarefabrik

Støbejernets historie går mange tusinde år tilbage. Spydspidser i jern er fundet helt tilbage til 4000 år før vores tidsregning. I dag er brugen af støbejern i mange industrier og brancher på grund af bl.a. slidstyrken og holdbarheden.