Sådan skabes dit støbejernsemne

Fra idé til støbt

Hos ULDALL anser vi os selv som jernstøbe-eksperter og stiller gerne vores viden til rådighed allerede i idéfasen. 

Her er en konkret case, hvor kunden gik fra svejst til en støbt konstruktion i samarbejde med os.

Udgangspunktet

Svejst konstruktion

Kunden er udfordret af lav holdbarhed og styrke ved den svejste konstruktion af emnet samt høje omkostninger. De høje omkostninger skyldes laserskæring, tolv svejsninger og uensartet styrke samt overfladebehandling. Derfor ønsker kunden emnet støbt i jern. 

Idéen skabes

Design

Processen starter med at vi i samarbejde med kunden skitserer og designer emnet ud fra kundens ønsker. I designfasen rådgiver vi vores kunder og sikrer os, at resultatet lever op til både de tekniske, kvalitetsmæssige og procesoptimerede krav. 

Præcise mål og specifikationer

Emnet tegnes op

Emnet tegnes herefter op i CAD, som godkendes af kunden. Herefter tegnes også selve støbemodellen ind i CAD, og hentes ind i CAM-systemet, hvor det bearbejdes.

Sandform til støbning

Sandformen laves

Støbemodellen bruges til at lave et aftryk i kemisk (furan) bundet sand. Støbeformen af sand kan klare op til ca. 1.500 grader og består af en top og en bund.

Mere om støbemodeller

Sandkernen

Kernen danner hulrummet

Skal der være et hulrum eller en skjult geometri i støbejernsemnet, kræver det en sandkerne. Kernesandet blandes med binder og hærder og skydes herefter ind i kernekassen med trykluft. 

Kernerne sværtes for at beskytte kernerne mod den høje temperatur og for at give en glat indvendig overflade på de støbte emner. 

Kernen placeres i støbeformens bund, hvorefter toppen påsættes.

Flydende jern hældes i formen

Emnet støbes

Støbeformen er nu klar til at det ca. 1.500 grader flydende jern bliver hældt ned i formen. Hos ULDALL sker dette manuelt og fleksibelt med støbeskeer.

Bearbejdning

Det færdige støbejernsemne

Når jernet er størknet, frigøres emnet fra sandet.
Herefter renses og slibes emnet. Hvis kunden ønsker det, kan emnet bearbejdes og overfladebehandles, så det er montageklart til kundens videre brug.


Støbejernets historie går mange tusinde år tilbage. Spydspidser i jern er fundet helt tilbage til 4000 år før vores tidsregning. I dag er brugen af støbejern i mange industrier og brancher på grund af bl.a. slidstyrken og holdbarheden.